DREAMS is gebaseerd op een aparte methodologie; we hebben besloten te werken met digitale storytelling. De methodologie van digitale storytelling is een mix van transformatief (of transformatief) leren en plaatsgebonden leren met zijn verschillende dimensies: psychologisch (veranderingen in het begrijpen van het zelf), overtuigend (herziening van het geloofssysteem) en gedragsmatig (veranderingen in de levensstijl).
De focus ligt echter niet op de rationele aanpak, maar op een reflectie door middel van visuele storytelling. De methodiek is erop gericht om volwassen leerlingen vanuit een kern van waardigheid en respect te empoweren. Plaatsgebonden onderwijs bevordert leren dat geworteld is in wat lokaal is. Plaatsgebonden onderwijs is vaak praktijkgericht, projectmatig en altijd gerelateerd aan iets in de echte wereld. De volwassen leerlingen die in dit project beginnen, verzamelen de verhalen uit hun eigen omgeving en gebruiken hun ervaringen uit het echte leven om een digitaal verhaal te maken. Mensen worden uitgenodigd om hun eigen verhaal te vinden en te verduidelijken, erover na te denken en wat het betekent en wat ze hebben geleerd van dit inzicht. Het helpt hen om zich bewust te zijn van de emotionele impact en de resonantie die hun verhaal heeft. Het vertellen van het verhaal helpt om het te objectiveren en de emotionele lading die verbonden is, wordt meer voelbaar.
Het meest krachtige aspect van het proces is echter het delen van de verhalen met een groter publiek. Volwassen leerlingen worden zo getransformeerd tot mondige acteurs die ervoor kiezen om hun verhaal te vertellen om zo het bewustzijn te verhogen en anderen te helpen. De handeling van het publiceren van een verhaal, het proberen te beïnvloeden “peers” om hetzelfde te doen en niet te zwijgen over het probleem of de kwestie is een belangrijke factor in dit proces. Daarom is de verspreiding van de verhalen een essentieel onderdeel van het project, niet alleen door de partners maar ook door de volwassen leerlingen.
In deze methodologie blijven de vertellers of acteurs eigenaar van hun verhaal en kiezen ze wat en hoe ze moeten vertellen, enkel onder begeleiding van de coaches van de workshop. Digitale verhalenvertellers ontwikkelen het verhaal ook technisch, en verbeteren ondertussen hun taalkundige vaardigheden en hun digitale geletterdheid. Ze leren nieuwe manieren voor zelfexpressie, een belangrijke factor voor zelfontplooiing.
During the DREAMS project we developed a toolkit in order to improve the communication between schools and illiterate parents. As most of the participants of this project are neither able to read or write, we have chosen to work with images and simple words. The teachers can attach one of the images in the school agenda of the student, in this way the parents will understand that their child is doing well at school or just not, and they should go talk to the teacher.